Funderingar för dagen

Att välja glädje

Är det verkligen så enkelt att man kan påverka sitt mående genom att tänka annorlunda?

Är det inte just det man vill uppnå när man skriver?

Oavsett om det är poesi, debattinlägg eller romaner. Man vill få läsaren i en annan stämning genom att skapa nya tankemönster, nya bilder att förhålla sig till. Att vi roas av att läsa om ond och bråd död kanske är för att vi genom att lägga ifrån oss boken har gjort en inre resa utan att få en skråma. Smakat på och känt närvaron av skräck men på ett behändigt avstånd. Likadant med dikter. Det är väl ingen hemlighet att dikter ofta föds ur ett hav av starka känslor. Det kan röra sig om kärlek, hat, oro, förtvivlan eller bara ren glädje över tingens tillstånd.

Att läsa poesi är att få gå dit där det griper tag, där det lever, där världen ligger öppen och känslorna blottade. Jag har växt sedan jag stött på flera otroligt duktiga poeter på bland annat Instagram. Det finns något i detta med det omedelbara. Kunna trycka gilla och veta att författaren omedelbart får feedback. Likadant att publicera eget material och se hur andra reagerar på det jag just skrivit. Ibland en ögonblickets betraktelse, ibland en mening man sugit på i flera veckor. Man inser att man är unik men långt ifrån ensam. Alla har sin speciella ton och det finns verkligen något hos alla. Man kan träna sig inte bara i att skriva utan även i att läsa.

Så var inte rädd att ta för dig av allt som läggs upp. Man behöver inte vara i en viss stämning för att ta till sig poesi. Däremot kan man hamna i en viss stämning när man läser. Det är tjusningen!

Gå till bibblan, låna lyrik även om du inte brukar läsa det. Se vad som händer, kanske hittar du en ny favoritpoet. Själv läser jag gärna Tranströmer och Szymborska, inte bara för att de båda fått Nobelpris utan för att de skriver så bra att de faktiskt förtjänar det! Men det finns fler författare att upptäcka, både trotjänare och nya förmågor…

Boken är en populär julklapp och överraska gärna någon med något de inte visste de tyckte om.

Ta chansen att låta julklappsrimmen växa och blomma ut, fortsätt skriva och känn efter hur det känns, kanske bor det en poet i just Dig!

En reaktion till “Att välja glädje”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s