Funderingar för dagen

Talgoxe

Igår när jag gick ner till min bil hörde jag en talgoxe. Högt och tydligt satt den någonstans alldeles i närheten och kvittrade. Det kändes så löftesrikt på något sätt. Snön ligger ännu även om vår lilla samling av snögubbar utanför fönstret slokar betänkligt.

Det kommer en vår, dagarna blir längre. Och jag vet att under snön ligger vitsippor redan och väntar i den mjuka myllan. Små gulaktiga skott som bidar sin tid under snötäcket. Det räcker att du går till en glänta där du vet att det brukar komma vitsippor. Skrapa försiktigt undan det översta jordlagret och spana efter de små, små krokarna av liv som ligger där.

Det hade jag förmånen att få lära mig förra våren då naturpromenader var ett stående inslag på måndagarna. Tillsammans med en biolog och naturälskare var vi en grupp fantastiska människor som vandrade tillsammans i Änggårdsbergen. Jag har sett hassel blomma och kan skilja på hon och han-blommor. Jag har promenerat långsamt i körsbärsträdens ljusrosa famnar. Jag har sett gräsänder häcka och jag har njutit av varje ögonblick. Sett årets alla skiftningar på nära håll och tagit det till mig.

Min kärlek till naturen märks nog ibland i mitt skrivande och jag använder mig ofta av metaforer och bilder med naturmotiv. Det är någonting obevekligt och hoppfullt med detta oförtrutna spirande. Ni som läst bloggen vet att jag tog med mig Karin Boyes dikt in i det nya året. ur ”För trädets skull” av Karin Boye Den finns med i bakhuvudet när jag nu går en försiktig vår till mötes.

Så talgoxen som sjöng för mig igår ser jag som ett tecken. Ett gott tecken. Det blir vår igen och jag skall var redo lagom till denna islossning. Jag tar emot det nya med öppna armar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s