Funderingar för dagen

Poet eller författare?

Kan man kalla sig författare när man mest skriver poesi?

Är man inte poet då?

Och vad är skillnaden?

Jag har inga svar men märker att människor i min närhet som får klart för sig att jag hittills mest sysslat med poesi får ett speciellt uttryck i ansiktet när jag berättar det. Poet låter så ruggigt gammaldags på nåt sätt och epitetet författare kan jag ibland uppleva som lite väl pretentiöst (även om jag själv kallar mig författare på min facebooksida). Jag funderade ett tag på att kalla mig skribent eftersom det är just skriver jag gör men insåg att det ordet är laddat med en föreställning om att man skriver företrädesvis artiklar och debattinlägg eller mer eller mindre faktabaserade alster…därför fick det bli författare, jag har ju trots allt gett ut en bok med ISBN-nummer och allt…

När jag berättar att det är den diktsamling jag gett ut kommer det ofta urskuldande kommentarer om ”att det är jag inte van vid att läsa”, ”det verkar komplicerat”, ”det är inte riktigt min stil”… har aldrig hört någon säga något liknande om kriminalromaner, detta verkar inte vara något man måste ”lära” sig att tycka om… Jag tror dock att det är samma process. Jag har tidigare berört att min ambition med att skriva är att försöka skapa unika bilder hos läsaren och genom dessa bilder sätta igång nya tankar. Jag hävdar med en dåres envishet att man inte behöver vara på ett speciellt humör för att läsa poesi men att man kan bli på ett speciellt humör av att läsa poesi. Trots detta lever jag inte alltid som jag lär utan plockar alltför sällan upp en diktsamling själv om jag inte tycker jag är i rätt stämning…

Det är med lusten att skriva som med lusten att läsa, när man väl börjat är det svårt att sluta, så det gäller att sätta igång!

5 reaktioner till “Poet eller författare?”

 1. Intressant inlägg! Själv skriver jag inte poesi, men om jag gjorde det skulle jag stolt kalla mig poet. Poet talar mer om från början vad det är du gör, medan författare ofta får stå för någon som skriver prosa. Vill börja läsa dikter, men tyvärr blir det oftast en roman av gammal vana…

  Gilla

  1. Ja det där är ju lite flytande. Hur man ser på sig själv och sitt skrivande och vad andra läser in i orden…
   Jag är glad så länge texterna kommer till mig och vill förmedla de på det sätt som känns rätt. Skriver mest poesi på Instagram just nu eftersom det är härligt med respons och man upptäcker andra som skriver också 🙂
   Men vem vet, det kanske blir en bok om jag samlar dem…

   Gilla

 2. Oavsett vad du vill kalla dig så gillar jag att läsa det du skriver. Ibland tror jag att vi mår bättre av att avstå från kategoriseringen av oss själva. Det kan gälla vad som helst i livet. Det blir så otroligt tröttsamt att leva upp till allas förväntningar av att man ska prestera stordåd t ex i sin yrkesroll, i sitt sätt att leva eller hur man skriver. Lever man utan etikett så tycker jag livet blir lite roligare. Ingen vet vad som komma skall! =)

  Gilla

  1. Roligt att du hör av dig med feedback! Jag tror precis som du att man mår bäst utan etiketter men kan inte låta bli att undersöka lite hur vi människor tenderar att placera varandra i olika fack… Förmodligen en stor källa till missförstånd och fördomar. Fascinationen för mig är att glida in och ut ur roller, att upptäcka hur andra definierar sig själva och hur starka de oskrivna reglerna är inom grupper…

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s