Funderingar för dagen

Att dreja med ord

Skrivande är verkligen en dynamisk aktivitet, det är att ständigt vara på jakt efter de där glimtarna av inspiration som dyker upp under dagens gängse aktiviteter. Jag vet att det finns de som kan sätta sig och arbete med sina texter på bestämda tider och jag har haft sådana perioder också men det funkar bäst med prosa har jag märkt, att ge liv i en historia som rör sig i en bestämd riktning, som har en början och ett slut.

När det gäller poesi blir det lite annorlunda, i alla fall för mig. Jag låter ord och fraser komma till mig, fångar de i flykten och skriver ner dem på vad som råkar finnas till hands, papper, kvitton, telefonen. Smakar på dem, vänder på dem, ibland kommer det små verser till mig som verkar till synes ”hela” från början och då brukar jag behålla det formatet. Med vissa av dikterna är det mer som att jobba i lera, man smeker fram nya former, betraktar, läser igen, låter meningarna byta plats, ändrar nån radbrytning eller lägger till nåt nytt. För mig är dikten inte bara ord utan en form. Jag lägger ner en del tid på att få till ett upplägg som tilltalar även vad gäller typsnitt, rytm och disposition.

I gränslandet ligger de alster som jag publicerar på Instagram eftersom detta  forum även ger utrymme för mer än bara svarta bokstäver på vitt paper. Här experimenterar jag med  bakgrundsbilder och text i ett, det finns oanade möjligheter att testa sig fram vad gäller bakgrund, mättnad, kontrast och filter. Men bakom allt finns den lilla texten oftast även i traditionellt svartvitt format i min anteckningsbok, oavsett om det är den fysiska eller den i telefonen. Tanken är ju att det skall hålla i längden och kanske bli min nästa diktsamling.  Hoppas i vilket fall som helst att mina ord gjort något slags avtryck i samtiden…

salt-dough-recipe-craft-children-kids-modelling-decorations-knead-art-creative-hand-print-foot-print-hand-impression-foot-impression-acrylic-paint37

 

 

3 reaktioner till “Att dreja med ord”

  1. Superfint skrivet. Och oj vad jag håller med om liknelsen med att dreja och att det är form. Samtidigt försöker jag ta med mig lite samma tänk, i mindre skala, in i det längre skrivandet också. Men poesi är verkligen en märklig form!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s