Funderingar för dagen

Varför vill alla bli författare?

Ja detta kanske är att sticka ut hakan men det var faktiskt inte jag som ställde frågan från början. Efter att sonderat press och bloggar idag blir jag dock nyfiken. Vi är många som drömmer, delar, skriver, kämpar, river vårt hår och våndas över vår otillräcklighet för att i nästa stund pösa över glädje när vi upplever av genombrott i våra historier eller fina recensioner i lokaltidningen…

Imorse läste jag detta inlägg av en bloggare jag följer;

 • Sjukskrivningstalen för utmattningssyndrom ökar. Svensk arbetsmiljö blir allt sämre. Och allt fler vill bli författare. Samband månne?

Källa: Jag spekulerar bara

Senare samma dag dök nedanstående artikel från SvD:s kultutredaktion upp i mitt flöde. Kanske är det ett tidens tecken. Att skriva samt tycka och tänka kring skälen till detta verkar vara det som är i ropet. Måhända kan detta kopplas till det fokus på fötfattare och författarskapets vedermödor och glädjeämnen som uppträder i samband med Bokmässan. Hur tänker ni kring detta?

Varför vill alla bli författare?

library-1666701_1920

6 reaktioner till “Varför vill alla bli författare?”

 1. Att ämnet aktualiseras nu har säkert med Bokmässan att göra, det tror jag också.
  Men ämnet i sig är ändå intressant, lyssnade på en intervju med förläggaren Svante Weyler och han menade att allt fler vill bli älskade och sedda och att det går hand i hand med att fler manus kommer in.
  Att epitetet ”författare” ses som att man skulle bli värd någonting, som en kvalitetsstämpel på människan. Så kanske det är. Jag vet inte.
  Alla har vi våra bakgrunder och anledningar till att vi skriver och ingen är bättre eller sämre än någon annan. Ingen är mer ”förtjänt” av framgång än någon annan. De som brinner för skrivandet och berättandet, och har uthålligheten, har rimligtvis störst chans att lyckas. De med andra drivkrafter faller av längs vägen.

  Gillad av 1 person

  1. Precis så. Det är så laddat att man måste försvara sig om man vill kalla sig författare. Det finns de som reser krav på att man måste auktoriseras på nåt sätt… Medlem i Författarförbundet eller liknande. Själv är jag med i Egenutgivarna, räknas det ? Det är skillnad på terapeuter eller andra som utövar någon slags behandling… Ingen tvingar dig att läsa en bok, vissa böcker sätter spår andra blir bara liggande. Ett rikt utbud torde gynna alla, de som vill uttrycka sig och de som vill läsa om just sitt specialintresse. Som du säger att vilja bli älskad och sedd kanske är ett mål men det är uthållighet som kommer att bli avgörande…

   Gillad av 2 personer

   1. Vad man kallar sig tycker jag inte spelar någon roll, just titeln är oviktig som jag ser det.
    Jag är en skrivande människa, har alltid varit – kommer alltid att vara, oavsett överskrift 😄

    Gillad av 1 person

 2. Intressanta funderingar, jag har funderat på samma sak själv med. 🙂 Varför det plötsligt är så extremt attraktivt att ”Ha skrivit en bok” och ”Få kalla sig författare”. Visst har väl författare alltid varit ett attraktivt yrke, men nu verkar det ju ha exploderat. Personligen tror jag att det kan ha att göra med att författarna krupit ut ur skrivalyan och blivit någon slags kändisar, och det har medfört att fler börjat intressera sig för hur deras liv ser ut, vilket har medfört ännu mer utrymme i media osv. Och så fort det finns en chans till kändisskap så kommer det alltid locka till sig figurer som är mer intresserad av uppmärksamheten än av skrivandet i sig.

  Gillad av 2 personer

 3. Har nog ingen bra egen tanke här om varför det är så. Mer än att det verkligen är så att det exploderat med hur man saluför sina bokstäver. Jag läser för att få bilder, för att få inblick och för att lära. Oavsett vad jag ser, vad jag får och vad jag lär så växer jag. Och så är jag obevekligt nyfiken, eller mer genuint intresserad av det som är runt mig. Egentligen rent egoistiskt men också för att kunna dela med mig när så behövs. Själv skriver jag för att försöka förstå mig. En fattbar ingrediens, bokstäver i mitt fall, gör att jag kan se ett sammanhang med mig och mitt jag. Jag tar ju bort alla kommentarer efter ett par dagar på min sida just för att ingen ska kunna, med bokstäver, sänka min glädje och behov att skriva och för att slippa försvara mina inlägg från människor som ser som sin rättighet att använda det skrivna ordet för att angripa utan pardon. Jag har inte kraften att försvara och det är inte därför jag skriver. Jag hyser full beundran för alla som skriver offentligt där man blir utmanad, utlämnad och bedömd. Hatten av för ditt mod/ Cecil

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s