Funderingar för dagen

”Det är helt ofarligt…”

Så då var man hemma igen. Med en ny medicinlista i handen och en klump i magen. Återigen har de en efter en berättat för mig att jag cyklar lika starkt som en viking ror och att det bara är bra med belastning eftersom extraslagen minskar… Trots att den litteratur jag tillskansat mig inte lyckas fastslå att det är bättre prognos bara för att antalet extraslag minskar på arbets-EKG. 

Som vanligt är infarkt den enda ”riktiga” hjärtsjukdomen. Vi som ”bara” har en arytmi ligger godtyckligt uppkopplade men ingen på sjuksköterske-expeditionen verkar bry sig nämnvärt om att våra kurvor ser ut lite hipp som happ. Ingen kommer springande när jag ligger blickstilla i sängen och plötsligt har nästan lika hög puls som när jag cyklade nyss. Och de där knasiga VES-en som kommer vartannat eller vart tredje slag är ju trots allt att betrakta som ”skönhetsfel”.  Kanske till och med bara ”glapp i någon sladd” fick jag höra denna gången. Och klaffläckaget de upptäckte på ultraljudet har förmodligen ingen klinisk betydelse. Trycket pendlar mellan 190/100 till 100/70 men om jag bara andas in genom näsan och ut genom munnen så mår jag nog bättre. 

Jobba lär jag kunna göra redan på måndag eftersom ”det är helt ofarligt” och dödsångest finns det tydligen ingenting som socialstyrelsen utarbetat några riktlinjer kring.  

Essentiell hypertoni står det i utskrivningspappren, dubbel dos betablockad och mår jag inte bra hänvisas jag till min vårdcentral. 

Så jag ler lite matt. Försöker säga att det faktiskt påverkar mitt dagliga liv negativt att plötsligt inte kunna gå ur bilen in till lägenheten utan att få bendarr och dubbelslag. 

Men som sagt ”det är helt ofarligt”…
/M

5 reaktioner till “”Det är helt ofarligt…””

 1. En essentiell hypertoni ska följas upp regelbundet, det låter som en väldigt slapp utredning av sjukhuset… Okända orsaker till högt blodtryck är ingen ”det är ingen fara”-diagnos. Det behöver inte vara något allvarligt, men det bör ju uteslutas innan du skickas hem med betablockerare.
  Fick du inga livsstilsråd heller?
  Jag har haft stressinducerad arytmi i form av ventrikulära extraslag, i sig ofarligt men alla tillstånd som påverkar hjärtat bör ju tas på allvar. Den är trots allt motorernas motor i kroppen. Jag gjorde en del livsstilsförändringar och fick bukt med extraslagen.
  Att ha dödsångest är ju ett psykiskt tillstånd, men det påverkar det fysiska tillståndet i sin tur. Hoppas du känner att du kan söka vårdcentral framöver, att inte sjukhuset fått dig att känna dig jobbig 😦 ❤

  Gillad av 1 person

  1. Tack för din otroligt inkännande och konkreta feedback. Jag tror mig ha läget någorlunda under kontroll då jag haft en liknande episod för något år sedan och då läste på ganska mycket. Jag gjorde förändringar i min livsstil och blev klart förbättrad, därför var det ett bakslag att det kom igen och att trycket uppenbarligen inte vill gå ner den här gången. Sett i backspegeln borde jag inte bli förvånad eftersom flytt och nytt jobb rubbat mina vanor vad gäller kost, motion och stress. Stressen var definitivt utlösande denna gång. Nu försöker jag se framåt och återgå till mina goda vanor.
   Fint att du delar med dig! Allt gott! ❣️

   Gillad av 1 person

   1. Vad skönt att du är så påläst om det hela, det är verkligen bra att vara det, är min vårderfarenhet. Hoppas du mår bättre snart, trevlig helg ❤️

    Gillad av 1 person

 2. Åh vad frustrerande, alltså mår man inte bra och söker vård oavsett vad orsaken är tycker jag alltid att man borde få komma hem med några professionella råd och en känsla av att vara hörd, trodd och sedd. ❤

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s