Funderingar för dagen

Vem äger texten?

Jag har ju bloggen, jag har en sida på Facebook och finns på Instagram.

Jag skriver egna texter. Det händer att jag delar citat jag tycker om men då delar jag alltid hela länken. ”Äras den som äras bör” heter det ju.

Tidigare ”vattenstämplade” jag mina alster med taggen @diktmarie. Men så i somras tyckte jag det blev så pretentiöst på nåt sätt att ”märka upp” små vardagsbetraktelser med min ”logga”. Min tanke var att det skulle vara lättare för folk att kunna dela det de ville utan att jag skulle ta äran av det…

Så hände det idag att jag plötsligt hamnade i en grupp på Facebook där innehavaren flitigt delat mina ”omärkta” alster som om de vore hans egna och fått fina kommentarer… Då stack det faktiskt till i hjärtat. 😕

Jag fick en tankeställare. Det är omöjligt att undvika att folk plagierar, det är busenkelt att redigera bort den lilla loggan om man har uppsåt och det får man vara beredd på om man använder sig av sociala medier. Men just att det var en sådan total rip-off utan minsta antydan om upphovet gjorde mig illa till mods.

Så hur gjorde jag? Jo, jag skrev ett meddelande till vederbörande på Messenger och sa att det visserligen var trevligt att han gillade min sida men att jag vore tacksam om han delade hela länken istället för endast fotot… Jag vet inte vad jag väntade mig men det kom svar. Han skrev att han skulle tänka på det nästa gång och jag hoppas han gör det.

Så från och med nu så får taggen @diktmarie ta sin givna plats i hörnet på mina texter igen!

Hur tänker ni kring era alster?

3 reaktioner till “Vem äger texten?”

 1. Både trist och roligt att bli bestulen, tänker jag. Ett gott betyg på det du gjort, samtidigt så fel att inte du fick den cred du skulle haft. Bra att du kommunicerade med personen som gjort det och fick ett vettigt svar.
  Jag bloggar om skrivandet, men delar inga texter, om jag skulle göra det (har gjort det förut) så har jag tänkt att jag frånsäger mig rätten till dem – de kan alltså spridas och det får jag acceptera, om det skulle ske. Det är självklart fel, men något jag räknat med.
  Beroende på vad du vill med dina alster så får du kanske dela upp dem? Om du vill bli publicerad av förlag behåller du de alstren för dig själv medan du delar sådant som är mer marknadsföring, märker upp dem och hoppas att folk kan bete sig som just det: folk.
  Intressant och tänkvärt inlägg för alla oss som skriver.

  Gillad av 1 person

  1. Jo att väcka frågan är ju nödvändigt. Jag har ju gett ut en diktsamling och det var enormt svårt att få spridning på den så jag tänkte att eftersom min grundtanke är att väcka känslor och beröra så vill jag ju nå en publik.
   Jag uppskattar verkligen ditt konstruktiva svar och önskar dig all lycka med bloggandet 😃

   Gillad av 1 person

   1. Det låter som noga genomtänkta överväganden när du lagt ut texter, det tror jag är smart. Frågan om upphovsrätt och internet är och kommer att förbli en aktuell fråga att diskutera, så tack för att du tog upp den. Vi lär (tyvärr) få återkomma i ämnet.
    Och tack för pepp! 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s