Funderingar för dagen

Lyssna inåt

Så fort jag vaknar på morgonen, så fort jag kommer hem från jobbet då åker den på… TVn…

Som om jag behöver detta ständiga brus för att inte tappa fart. Som vinden för en drake, det får inte bli stiltje.

Vad är jag rädd för? Varför vågar jag inte lyssna inåt? Varför måste detta ständiga brus ligga på som en kuliss?

Nu väljer jag bort skränet. Inte för att TV i sig är av ondo. Det finns mycket bra att se, men det bör ske när man kan ha fokus. Inte som idag, att jag faktiskt inte tittar. Att jag gör andra saker samtidigt.

Är jag rädd att missa något viktigt eller orkar jag bara inte bryta mönstret? Hursomhelst idag väljer jag istället tystnaden eller en fin spellista jag gillar. Då får mina tankar komma till tals på ett helt nytt sätt. Jag nynnar, funderar, pratar med mig själv och får nya idéer. Jag har haft TVn som napp. Jag har trott att jag kopplat av men inser nu (efter ha varit hemma i tre dagar med förkylning) att det faktiskt stressat mig och samtidigt gjort mig passiv.

Jag hade en god vän här på besök. Vi pratade om allt mellan himmel och jord. Vi fick det vi kallar ostyckad tid. Ingen musik, ingen film, bara samtal som böljade som vågor mot en strand. Ingen kuliss utan bara rena, vackra ord som fyllde rummen. En känsla av att det som är viktigt måste få sin plats. Inte skjutas upp eller maskeras. Tas tillvara.

Och jag som trodde att jag multitaskade när jag satt med både TV och telefon och en paj i mikron. Nänä, jag märker skillnad. Rastlösheten jag trodde skulle uppstå i denna tystnad uteblev. Jag blir lugnare, mer uppmärksam och den tanketrängsel jag upplevt ibland lyser med sin frånvaro. Nu är det en sak i taget som gäller. Fokus på rätt sak.

I julas skrev jag om att inte vara närvarande. I mötet med min förtrogna väcktes tanken på att det kanske finns ett sätt att ta vara på nuet, att liksom leva fullt ut. Jag provar mig fram och resan fortsätter. Fåglarna utanför mitt fönster förbereder sig för våren, det gör jag med. 🌱

Er tillgivna, Marie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s